Ce fa, popo?!..


preot_16_3bb5bf9755

Deputatul PSD Andrei Sava vrea să-i scutească pe toţi cei care slujesc la altare de plata impozitului pe salariu, indiferent de cultul căruia îi aparţin. Politicianul a depus deja la Parlament un proiect de lege. “Statul sprijină cu doar 25 la sută salariile personalului clerical, iar acest fapt a avut consecinţe grave pentru cei care îşi desfăşoară activitatea misionară în mediul rural, unde lumea e săracă, şi nu îşi pot completa salariul din veniturile bisericii. Aceşti oameni muncesc pentru ca noi să fim mai buni şi mi se pare normal ca lor statul să nu le perceapă impozit pe salariul, care este şi aşa infim. Mai mult, aceştia suportă din banii lor şi numeroase activităţi filantropice ale bisericii”, ne-a spus deputatul Sava.

.. asta e asa, doar musca de pe varful muntelui de cacat ce formeaza noile structuri, si mai ales idei si opinii ale BOR in ceea ce priveste activitatea ei in sprijinul credinciosilor..
.. eu aveam vaga senzatie ca Biserica e o organizatie non-profit – ca modalitate de organizare, structura si la nivel birocratic – si anume o implementare a unor rigori, reguli si indreptare religioase menite sa ne salveze nou sufletele de focul vesnic.. toate astea prin intermediul clericilor.. asta la nivel teoretic, insa se pare ca noul patron are alte idei despre ce anume reprezinta Biserica si cu ce se mananca ea..
.. Biserica, din cate stiu, nu plateste impozite pe terenuri sau impozit pe profit – caci,  teoretic, nu are.. practic sta altfel problema.. nu cred ca e platitor de TVA, si daca e platitor e doar teoretic.. pentru ca oamenii inca nu au priceput ca firmele sunt doar intermediari.. TVA-ul il suportam noi, din buzunare.. ba, mai mult, Biserica primeste banuti si de la bugetul de stat – chiar daca mai sus scrie doar 25% (cash), beneficiile sunt mult mai mari..
.. si, dupa toate astea, nu le ajunge.. vor mai mult..
.. am urmarit, ultimul an, cum lucrurile degenereaza si firma asta ce activeaza intr-un domeniu religios doreste sa atinga un monopol de piata, indiferent peste cine calca.. se vrea scutita de impozite de salar, ceea ce mi se pare ilegal..
.. preotul are carte de munca, plateste CAS, are vechime, pensie si desfasoara activitati generatoare de profit – alias salar – si atunci de ce nu ar plati si impozit pe salar?!.. cu ce e el mai special?!.. a, ca nu-i ajung poate banii – am zis poate – nu e problema celorlalti romani.. daca ai facut teologia pentru bani, atunci esti popa – nu preot – si cu popii imi rezerv dreptul de a fi total nerespectuos, motiv pentru care il intreb.. care-i treaba, popo?!..
.. profit, face Biserica.. unde profit = incasari – cheltuieli.. ca de vandut vinde toate chestiile posibile, de la lumanari la icoane imense, ca dimensiune si ca pret.. ba,  mai mult, proprii lor angajati – preotii – se vad nevoiti sa isi cumpere vesmintele, nu le primesc de la firma.. ceea ce e neobisnuit, ca doar e uniforma de serviciu si ar trebui sa o primeasca de la firma.. dar nu, pe asta o platesc enoriasii, ca doar au de unde..
.. mortii cu mortii, viii cu viii.. asa se zice, dar nu se zice unde ar trebui sa stea asezate grupurile astea.. ca dovada ca, tot asa scrie “tarana suntem si in tarana ne vom intoarce”, dar nu scrie nimic de locatia geografica a taranei si calitatea solului la nivel de agricultura.. astea toate. in contextul in care au aparut cimitire private, care pe mine nu ma deranjeaza absolut deloc.. m-am documentat si se pare ca tarifele lor nu sunt iesite din comun, slujbele au loc tot cu angajatii BOR si ofera servicii serioase, spre deosebire de cimitirele administrate de primarii, in care nu gasesti locuri sa-ti ingropi rudele si, daca chiar gasesti si dai bani grei pe locul ala, il primesti cu drept de folosinta pe o perioada determinata de timp – cesionare – asa ca e un fel de loc de veci cu chirie, si cand proprieterul nu mai are chef de tine, iti iei oasele si le muti unde apuci.. asa, pleci cu ele in poala.. ca nu-i pasa nimanui..
.. nu-i pasa nimanui, nici macar Bisericii, care e mai mult decat deranjata de cimitirele private decat de situatiile astea de cacat existente de atata amar de timp, motiv pentru care a inceput un scandal de rahat si un razboi impotriva cimitirelor private.. si un razboi murdar, jucat astfel: s-a plans si s-a milogit autoritatilor statului, asa cum face de obicei, cerand intr-un mod tipic si impertinent ca cimitirele private sa fie scoase in afara legii si ca singura in masura si autorizata sa administreze cimitirele – si serviciile aferente, si sumele incasate – sa fie BOR.. mai mult, au anuntat ca le este interzis preotilor sa tina slujbe pentru cetatenii ingropati in cimitire private; cei ce vor trece peste asta vor fi sanctionati.. toate astea pentru ce?!.. pentru inlaturarea concurentei si acapararea pietei de servicii si cresterea incasarilor.. caci, da, despre asta scrie in Biblie.. maximizarea profiturilor..
.. da’ chestia care mi-a pus mie capac si m-a facut sa imi vars aici naduful – cu riscul de a fi criticat si comentat de ortodocsi orbi – a fost initierea ideii de “chitanta”..
Nota: va rog sa observati ca am scris “ortodocsi”, nu “credinciosi”.. ordodox devii la botez, fara voia ta, ci doar intamplator ca la o loterie a religiilor sau a familiilor.. asa te-ai nascut, si asa ajungi sa te crezi shmecher si special.. credincios e cel care, indiferent de rezultatul loteriei, alege sa respecte cu rigurozitatea legile si regulile sfinte.. si asta pentru el, nu ca e la moda sau ca i-a cerut cineva..
.. nici pe asta cu chitanta nu o stiti, sau poate nu v-a interesat.. dar pe mine m-a scos din pepeni..
.. se pare ca intelepciunea patronatului BOR a atins culmi maxime cand a decis implementarea “chitantei” si taxelor pe servicii.. sa detaliem..
.. la capitolul “servicii religioase” BOR are parte de un catalog diversificat, insa in ceea ce priveste botezul, nunta si inmormantarea ne putem referi la unele exceptionale, motiv pentru care aceste servicii au tarife aferente pentru care preotul are – mai nou – obligatia de a taia chitanta clientului.. si, daca nu ai bani sa platesti serviciile, ce se intampla?!.. nu vine popa?!.. te lasa neingropat, sau nebotezat.. sau nu te cununa, asta in contextul in care tot patronul BOR se plange ca nu mai fac tinerii copii sau nu se mai casatoresc.. iar el s-a decis sa-i ajute.. cu chitanta.. dar pe mine ma nelamureste altceva..
.. apropo de chitanta.. platesti cotizatie la BOR.. taxa aia anuala.. nu vorbim de suma, vorbim de ideea de taxa.. o platesc ca pe un abonament la electrica – ca sa imi intre curentul pana in casa – ca sa am certitudinea serviciilor.. nimeni nu stie unde se duc banii aia, si as vrea tare mult sa mi se justifice cu acte unde.. restul, ce consumi – adica servicii – platesti extra.. bun, dar daca platesc “abonament” – a.k.a. garantarea serviciilor – cum poti sa interzici popii sa imi faca slujba in cimitirul privat, daca eu deja am platit asta si sunt dispus sa platesc si slujba?!.. ca pe chitanta nu apar locatii sau zone geografice expres mentionate in care popa nu are acces sau e in incapacitatea fizica sau mentala de a desfasura activitati generatoare de profit – a.k.a. serviciul..
.. cum ziceam, tarana suntem si in tarana ne vom intoarce.. sau se intoarc doar cei care au tzechini in buzunare?.. si, cu botezul cum ramane?!.. adica, vrei sa zici ca Ioan Botezatorul i-a taiat chitanta lui Iisus cand l-a botezat?.. Lui, sau celorlalti oameni pe care i-a increstinat?.. si, daca nu avea Iisus bani in haine il trimitea la coada randului?!.. sa fim seriosi..
.. baieteii astia cred ca au copiat pe la examenele de la teologie.. sau au citit pe diagonala si au ramas cu ce se vede.. sau pur si simplu au citit totul, asa cum a fost scris, dar s-au decis ca unele chestii pot fi ignorate.. si chiar nu ma intereseaza criteriile sau motivele lor.. important e ca nu sunt in stare sa puna in aplicare ce predica..
.. a, si apropo de predica.. din cand in cand fiecare preot din romania se vede nevoit – mai mult obligatie de serviciu – sa citeasca in biserica, la predica, scrisori publice trimise de mitropolit.. scrisori pline de intelepciune, sfaturi bune si indrumari inspre iertare, completate de aducerea aminte de a ajuta pe cei nevoiasi, prima pe lista fiind biserica, care cere donatii si etc pentru constructii si intretinere.. dar, de ce?!..
.. de ce donatii pentru constructia bisericii?!.. adica, nu ma intelegeti gresit.. am observat ca multi romani se simt deranjati ca sunt multe biserici, si etc.. nu ma deranjeaza bisericile, poa’ sa fie una la 50 de m, dar ma deranjeaza stilul asta de firma imobiliara de a construi si a achita notele de plata.. adica, cum vine asta?!..
.. m-am lovit de chestii de genu’ asta si am vazut cu ochii mei cum se desfasoara lucrurile, la Fac. de Teologie din Sibiu, la care am renuntat de dinainte sa ajung in prima zi de studentie.. era ultimul loc unde ma asteptam sa vad asa ceva.. si, iata cum se fac lucrurile in mare: e clar ca si in cazul asta ramane valabila ideea conform careia se scot absolventi pe banda rulanta, motiv pentru care nu ai parohie sa dai la fiecare absolvent.. mai mor preoti si altii ii inlocuiesc, dar nu toti odata.. asa ca, pseudo-solutia e plata.. in 2003 se platea 1 miliard de lei vechi (am scris bine) pentru o parohie.. dadeai banu’, se faceau actele si asa aparea o parohie/biserica noua – asta poate fi si unul din motivele pentru care apar biserici “aiurea”, cum e la mine in cartier (3 la distanta de 200 m una de alta).. admiterea se face pe criterii asemanatoare, adica se da examen, dar nota sau continutul foilor de examen nu sunt neaparat decisive in ocuparea unui loc in sectia “preotilor”, criterii gen “fiul preotuilui X”, “sustinut de Y”, etc, s.a.m.d. astfel ca la secretariat se gasea un teanc special de dosare marcate in mod expres ca fiind aprobate “by default” de la inscriere, cu vreo 2 sap inaintea sustinerii examenelor.. sa speram doar ca intre timp s-au schimbat lucrurile in bine, insa tinand cont de cele de mai sus, speranta moare ultima..
.. dar, revenim, de ce donatii?!.. ca pana la urma, toate-s platite, si nu din bugetul bisericii.. uniforma, parohia, serviciile.. nu puteau si ei sa plateasca macar cladirea?!.. nu.. o platim noi, asa numitii “ctitori”, dupa care BOR vine si zice..
– gata?!.. e platita?!.. bun, e a mea.. uite, vezi actele?!
.. cu alte cuvinte, tu iei decizii si te pui stapan pe ceva ce am platit eu.. da’ de ce?!.. ca, pana la urma.. biserica nu e nici a ta, nici a mea.. e Casa Domnului, iar tu te pui stapan pe ceva construit spre ajutorul enoriasilor, din banii enoriasilor spre slava lui Dumnezeu.. aici iar putem discuta despre ce au citit patronii BOR si cu ce au ramas.. si, de ce nu e deschisa biserica non-stop?!.. ca eu nu tin minte ca Dumnezeu sa fi stabilit orar de rugaciune..
.. se zice ca e bine sa faci ce zice popa, nu ce face popa.. iar baietii astia tin neaparat sa ii demonstreze veridicitatea proverbului, desi.. la ce zic baietii zilele astea, e bine sa nici nu auzi, sa nici nu asculti.. sa citesti tu de unul singur si sa alegi.. ca pana la urma asta-i viata, un sir de alegeri ale caror consecinte le suporti.. asta o zic pentru toti, dar mai ales pentru patronii BOR..
.. cred ca ati observat ca vorbesc de firma, patron, profit, chitante.. si cred ca pana acum e evident de ce.. nu putem vorbi de o organizatie non-profit, atata timp cat organizatia in cauza se agita sa acapareze cat mai multe segmente de piata si cat mai mult profit dar totusi nu doneaza nimanui si nu ajuta pe nimeni.. nu putem vorbi decat de o firma cu angajati, prestari servicii, uniforma de lucru, chitante, etc.. dar e o firma cu privilegii de la stat – gen scutiri impozite, taxe, etc.. asta de obicei se intampla doar la cele cu capital de stat. bugetare.. si se potriveste.. daca BOR primste 25% de la bugetul de stat – adica de la noi – si restul din donatii, adica tot de la noi, se vine ca sunt actionar.. iar sumele de bani date se numesc “investitii”.. si daca sunt si actionar si investitor, ar trebui sa am putere de decizie, dar nu am.. de altfel, sunt chiar curios cum arata registrele contabile si jurnalele acestei firme, caci se pare ca sta la limita dintre legalitate si ilegalitate, dintre firma cu capital de stat si organizatie non-profit.. nu da la nimeni nimic, dar strange de la toata lumea.. si tot nu ii ajunge..
.. mie, unul, imi miroase a organizatie de tip mafiot, ce foloseste serviciile religioase drept fatada.. cu relatii sus-puse, o piata larga de desfacere, si clienti la gramada.. ca, vorba aia, in ritmul asta nici in moarte nu scapi de cotizatiile la BOR.. probabil ca patronii stau linistiti, ca deh, e BOR.. sunt intangibili.. dar, la cate ilegalitati – nu putem vorbi de etica cu asemenea patroni – observ, sa nu se mire daca un prostan, asa ca mine, isi rezerva dreptul de a-i da in judecata daca se loveste in mod direct de asemenea cacaturi.. caci, vorba aia, toate firmele sunt egale intre ele in fata legii..
later..
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s