Regularizare..


.. cred ca nu sunt singurul care si-a facut nervi cu asa-zisele regularizari ale consumului de gaz.. si nu sunt nici singurul care a ajuns la opc sa faca plangere.. si, evident, masuri nu se iau, pe motiv ca e legal.. ma, legal e.. chiar e – teoretic – caci, practic, asa ceva nu trebuia permis niciodata.. dar asa e la noi.. sa va explic..

.. eu unul am contract de furnizare a gazelor naturale cu E-on Gaz Romania – nu stiu altii daca au cu alte firme.. din cate stiu baietii astia au monopol pe tara, dar noi ne facem griji pentru achizitionarea UPC de RDS – si vreau sa zic ca in ultima vreme sunt total nemultumit.. sunt nemultumit de serviciile firmei, sunt nemutlumit de faptul ca nu am o alternativa – ceea ce, e cam ilegal din ce mi-aduc aminte.. dar pe astia nu ii sanctioneaza nimeni – si sunt nemultumit de noua metoda de calcul a facturilor.. chiar daca ei au declarat-o “legala”..

.. e simplu, si daca nu e, o sa incerc sa fiu eu simplu in explicatii..

.. cand am semnat – si eu, si voi – contract cu E-on, era foarte simplu – indiferent de unde (judet, oras, zona consum) erai in tara, aveai acelasi tarif per unitate de masura/consum.. unitatea de consum fiind metrul cub de gaz metan.. deci, simplu.. tarif/mc x nr. metri cubi = factura (fara tva)..

.. eh, dar baietii s-au gandit cum sa scoata mai multi bani, cu efort 0.. astfel ca a aparut impartirea teritoriala a tarii pe zone de consum/calitate.. si anume, inteligentii de la E-on au stabilit ca, in functie de diferite zone geografice ale tarii, calitatea gazului difera.. ceea ce inseamna ca, in functie de zona geografica, gazul primit de catre consumator – beneficiarul final al serviciului/produsului finit – va avea un randament de valori diferite.. astfel ca, a aparut nevoia de schimbare a unitatii de masura a gazului.. si anume, kw/h.. cati kilowati pe ora produce gazul primit, indiferent de cantitatea de metri cubi consumata.. desi, teoretic, ar trebui sa fie un calcul, si anume – in functie de zona in care te afli – de cati metri cubi e nevoie pentru a obtine randamentul de 1 kw/h.. si de acolo, sa plece calculul mai departe..

.. s-a mai introdus si o norma administrativa, menita sa aduca venituri suplimentare in buzunarul E-on.. si anume, s-au stabilit intervale de consum/ categorie de consum.. care imparte beneficiarii produsului pe categorii, in functie de cantitate de gaz consumata – o medie lunara, din ce mi-aduc aminte.. in functie de acea categorie, apare si tariful per unitate de masura/consum.. iar depasirile sunt taxate la tarife mai mari..

.. acum, dupa ce am stabilit noua metoda de calcul, rezumam.. se alege tariful per unitate de consum – in functie de zona de consum in care te afli – apoi, aceasta se adapteaza la grila de consum la care ai ales sa te incadrezi.. acest tarif se inmulteste cu numarul de kw/h (unitatea de consum) pe care i-ai obtinut/primit – presupunere facuta de catre E-on, dupa criterii pe care doar ei le cunosc – si astfel se obtine factura (fara tva).. nu uitati ca – odata ce ai trecut peste grila aleasa, tariful per unitate de consum creste, si se adauga ca diferenta la factura..

.. acum, ajunge si la titlul post-ului.. si, daca pana acum nimic nu v-a atras atentia, macar acum sper ca reusesc sa va dau de gandit..

.. platesti luna de luna facturile.. iarna, vara, indiferent de suma – vorba aia, nu te intreaba nimeni.. eu, de exemplu, pe timpul iernii am cam avut o medie de 200 lei de plata/luna.. bun.. si, am platit.. luna de luna.. ceea ce mi-a starnit curioitatea au fost regularizarile.. pana acum, am primit 2.. una a venit pe perioada 1.11 – 7.01, iar azi a venit una pe 18.01 – 15.04..

.. astea apar dintr-un motiv simplu.. baietii de la E-on nu au chef sa iti citeasca tie ceasul de gaz in fiecare luna, ca sa stabileasca cat ai consumat si sa iti stabileasca factura.. astfel ca ei calculeaza o medie, sau tu stabilesti o medie – de parca ai avea cum sa faci asta intr-un mod cat de cat logic – platesti luna de luna.. iar la regularizare platesti diferenta.. na, din cate mi-aduc aminte, sistemul de regulariare a fost implementat inaintea modificarii metodei de calcul.. si era logic sa fie asa – consum mai mult, platesc.. consum mai putin – se scade la urmatoarea factura.. dar, o data cu noua metoda de calcul, regularizarile au cam inceput sa arda buzunarele romanilor.. adica, mai bine ma refer la mine.. ca exemplu, prima regularizare a avut o valoare de 220 lei, si asta de acum de 139 lei.. si, indiferent cine se supara, sumele alea de bani la mine sunt destul de mari.. pentru o regularizare.. mai ales, tinand cont de faptul ca in toti anii astia nu am adaugat consumatori de gaz in casa iar consumul nu s-a modificat.. deci, e simplu – pe langa faptul ca si-au gasit modalitate de a incasa sume mai mari, luna de luna, pe baza noii metode de calcul, cei de la E-on gaz iau pielea de pe tine si cu ocazia regularizarilor – gratie aceleasi noi metode de calcul..

.. acum, vin si gandesc cu “tasta tare”.. nu stiu cine le-a permis sa schimbe metoda de calcul a facturii – sau de ce.. sau daca aveau nevoie de acordul cuiva sau nu – daca nu au, e si mai grav.. insa, se pare ca cei de la E-on isi permit sa opereze orice fel de modificare, la orice fel de nivel – administrativ, de calcul, de facturare, de operare – fara sa ii verifice nimeni.. si va dau inca un exemplu:

 • in 2003, cand m-am debransat de la sistemul centralizat si mi-am instalat microcentrala de apartament, regulamentul era simplu – orice faceai, suportai costurile – birocratie, aprobari, tevi de gaz, ceas de gaz, etc.. de curand, cei de la E-on au venit sa schimbe ceasul (pe care mi l-au facturat, evident) pe motiv ca cel vechi e al lor, si au dreptul asta.. nu mi-au recunoscut fapul ca il achitasem, desi am si acum chitanta.. astfel, ca am platit acelasi ceas de 2 ori..

.. nu stiu de cate ori ar trebui sa mai merg la opc.. fie ca e vorba de E-on sau de alta operator de servicii din romania.. sincer, ar trebui sa fiu toata ziua acolo, completand.. si nu numai eu.. dar bine ar fi daca am completa mai des si mai mult.. daca noi nu atragem atentia, degeaba urlam ca nu se iau masuri.. intre timp, ma vad nevoit sa achit o factura a carei valori stiu ca e calculata in mod abuziv, si a carei metoda de calcul a fost aleasa in mod ilegal.. cum ziceam.. eu inca nu stiu cum au facut aproximarea aceea legata de metri cubi necesari pentru a obtine un kw/h in functie de zona.. diferite sisteme de ardere a gazului obtin diferite randamente, mi se pare ilogic sa impui o valoare de randament tuturor aparaturilor cu un astfel de combustibil.. asta ca sa nu mai vorbim ca infrastructura sigur are pierderi de randament, pe care le suporta noi.. evident, nu??!?..

later..

Advertisements

2 thoughts on “Regularizare..

 1. cum ne fura E.ON Energie Romania S.A. Tg.Mures?
  raspuns: prin factura de regularizare!

  luam un exemplu: X este consumator casnic de gaze naturale, avand contract cu E.ON Energie Romania S.A.
  Conform ordinului 77/2009 “Art 7- Regularizarea va fi evidentiata DISTINCT pe factura, plata/recuperarea sumelor rezultate din regularizare efectuandu-se …” furnizorul are OBLIGATIA de a evidentia regularizarea (a 3-a luna) separat de facturarea consumului de gaz aferent celei de-a 3-a luna: deci 3 autocitiri +1 regularizare, intrucat neemiterea DISTINCTA a regularizarii, evidentiata DISTINCT in a 3-a factura, de catre furnizor, contravine drepturilor consumatorilor casnici vulnerabili de a fi protejati impotriva practicilor de vanzare abuzive.acest act normativ se contrazice un pic cu decizia ANRE 457/2005 capitolul II art.7 din anexa nr.2 care spune: “Art 7 – Regularizarea se va face pe bază de FACTURA DISTINCTA, plata/recuperarea sumelor rezultate din regularizare efectuându-se …..”
  “Situatia consumatorilor individuali care se afla în situatii financiare vulnerabile risca în continuare sa se agraveze din cauza modalitatilor ininteligibile de facturare sau a dispozitiilor nejustificate de contorizare” conform Cartei europene a drepturilor consumatorului de energie.

  descriu succint situatia lui X:
  X are contract cu autocitire LUNARA, conform contractului incheiat cu E.ON si beneficiaza de ajutor de caldura LUNAR = 262ron.
  facturile sunt: autocitire 16.09.2011-14.10.2011 index vechi 98-index nou 123 = 25 mc
  autocitire 15.10.2011-14.11.2011 index vechi 123-index nou 163 = 40 mc
  citire eon 15.12.2011 index nou (citit de eon) 369 ( unde este autocitirea aferenta consumului din a 3-a luna, la care are dreptul?) = deci a consumat in perioada 15.11.2011-15.12.2011 = 206 mc, logic ar fi sa poata beneficia de tot ajutorul de caldura si factura sa fie pe 0.00. in aceste conditii el are totusi de plata pe factura de regularizare = 111 ron, din cauza ca E.ON distribuie cei 206 mc (aferenti perioadei 15.11.2011-15.12.2011) peste celelalte 2 perioade de facturare cu autocitire, astfel ajutorul de caldura diminuandu-se cu contravaloarea aferenta cantitatii redistribuite pe celelate 2 perioade de facturare cu autocitire ( adica 16.09.2011-14.10.2011 si 15.10.2011-14.11.2011). in baza carui act normativ, legal acest furnizor aplica respectiva metoda de calcul? in acest caz furnizorul emite o factura in baza unui consum care nu este conform cu realitatea, deci este pasibil de cel putin o amenda. La ce mai foloseste autocitirea,daca E.ON distribuie consumul NU in baza autocitirii, aruncand astfel asupra consumatorului prezumtia de vinovatie, incalcandu-se astfel si Constitutia si Codul civil in care se stipuleaza ‘prezumtia de nevinovatie’, ca si cum furnizorul nu-l crede ca a consumat mc autocititi. si alta metoda de calcul mai abuziva decat prima: imparte ajutorul de caldura la 90 zile, ori ajutorul in acest caz trebuie asociat cu doar 1.5 luni (45 zile), de acest ajutor beneficiind din 1.11.2011 pana la data citirii de catre eon a indexului(adica 15.12.2011). Astfel furnizorul aplica in mod eronat metoda de calcul, este un furt, iar E.ON gaz energie romania SA profita de neclaritatea articolului 5 din noul contract cadru “CONDITII-STANDARD -pentru furnizarea reglementata a gazelor naturale la consumatorii casnici cap IV Art. 5. – Regularizarea contravalorii serviciului de furnizare reglementata, FACTURATA LUNAR, se face pe baza indexului echipamentului de masurare, citit o data la 3 luni.”

  ideal ar fi: autocitire consumator (sau estimare eon) 16.09.2011-14.10.2011 index vechi 98-index nou 123 = 25 mc >>> emitere factura 1
  autocitire consumator (sau estimare eon) 15.10.2011-14.11.2011 index vechi 123-index nou 163 = 40 mc >>> emitere factura 2
  autocitire consumator (sau estimare eon) 15.11.2011-15.12.2011 index vechi 163-index nou 369 = 206 mc
  citire EON 16.12.2011 ( si aici citirea EON poate sau nu sa coincida cu autocitirea din luna a3-a luna) >>>>>>>>>>>>>>> emitere factura 3+ regularizare !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! cu eventualele diferente pe plus sau minus. E.ON aplica abuziv si cu rea intentie a legii prin metoda de calcul neinteleasa si CONDAMNATA de MAJORITATEA CONSUMATORILOR, iar consumatorii se pot considera in contextul acesta consumatori captiv (monopol natural) si…furati.

  conform ordinului 77/2009 ” IV. Determinarea consumului de gaze naturale
  Art. 4 (1) Cantitatile de gaze naturale furnizate consumatorului SE STABILESC LUNAR, in conformitate cu prevederile Programului de consum, determinat conform anexei nr. 2, program prevazut in contractul de furnizare.
  Art. 5 Regularizarea contravalorii serviciului de furnizare reglementata, FACTURATA LUNAR, se face pe baza indexului echipamentului de masurare, citit o data la 3 luni.
  Art. 7 Regularizarea va fi evidentiata DISTINCT pe factura, plata/recuperarea sumelor rezultate din regularizare efectuandu-se in termenul prevazut in contract, cu angajarea corespunzatoare a raspunderii contractuale, in conditiile stipulate in contractul de furnizare,
  VI. Drepturile si obligatiile consumatorului casnic de gaze naturale
  c) sa transmita indexul echipamentului de masurare, determinat LUNAR prin AUTOCITIRE, in conditiile si la termenele precizate de furnizor”, X are dreptul sa dea indexul LUNAR prin autocitire si conform “Art. 7 -(1) Furnizorul are urmatoarele obligatii: b) sa FACTUREZE LUNAR contravaloarea serviciului pentru furnizarea reglementata a gazelor naturale si, dupa caz, a majorarilor de intarziere si sa transmita consumatorului FACTURA LUNARA” furnizorul are obligatia sa FACTUREZE LUNAR contravaloarea serviciului de furnizare a gazului, regularizarea fiind evidentiata pe a3-a factura, dar DISTINCT de consumul de gaze din a3-a luna.
  cu cat a furat in acest caz E.ON = 111 ron !!!! sfatul meu: alegeti alt furnizor de gaze !! pana una alta mergeti si la protectia consumatorului sau sesizati ANRE.

  Like

 2. Ce să spun… experiența personală e clară.
  Eu n-am nevoie de gaz decât pentru aragaz, și oricât găteam, nefolosind cuptorul, mai mult de 2-3 lei nu dădeam.
  De când cu noile calități… ehhh… o fi ceva mai deosebit la gazul ăsta de București… calitativ vorbind… că plătesc de 3 ori mai mult.

  Regularizare la gaz nu știu să se facă… adică oricum eu pun 30 de lei în cont să fie, ca plătesc online, și ei s-au prins și îmi trimit factura doar când sunt pe minus. 😆 Măcar la hârtia de factură fac economie.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s