Stingerea..


Bucuria sărbătorilor de iarnă va fi, în acest an, cu 50% mai scurtă, dacă luăm în calcul cât timp vor sta în funcțiune ornamentele de sărbători amplasate prin oraș

Dacă în anii trecuți, iluminatul festiv era pus în funcțiune din prima zi a lui decembrie și până târziu după Anul Nou, în 2010 beculețele vor sclipi doar din 15 decembrie și vor ”apune” imediat după 1 ianuarie.
”Scopul este de a ne încadra în reducerile bugetare impuse de Guvern la cheltuielile materiale. Este un lucru extrem de dificil pentru orașele care și-au cheltuit judicios banii în ultimii ani. Bugetul pentru cheltuielile de acest gen a fost plafonat în 2009 la nivelul celui din 2008. Apoi, am fost obligați să reducem aceste cheltuieli cu 20%. Ulterior, a mai fost luată o decizie în acest sens, pentru reducea cheltuielilor cu alte 20 de procente. Este foarte dificil pentru cei care au cheltuit judicios până acum banii. Unde au fost cheltuiți fără calcul, reducerile cu 40% poate sunt posibile…”, explică primarul Sibiului, Klaus Johannis.
Aceste măsuri de reducere a cheltuielilor pot fi simțite de sibieni și în ceea ce privește iluminatul public. Pentru a reduce cheltuielile la acest capitol, administrația locală a decis ca pe străzile unde este posibil stingerea luminilor alternativ ”în zig-zag”, acest lucru se întâmplă. Cu toate acestea, în tot mai multe zone ale Sibiului, noaptea, iluminatul se stinge complet. Reprezentanții Primăriei pun, însă, aceste ”black-out-uri” pe seama unor defecțiuni tehnice.

Complicat cu iluminatul

Situația rețelelor de iluminat public suferă și la alt capitol. De ani buni, aceste rețele ar fi trebuit să intre în patrimoniul administrației locale. Chestiunile juridice și legislative complicate amână, însă, de la an la an acest transfer de proprietate. Fără a avea în proprietate aceste rețele, Primăria susține că nici nu poate investi în echipamente care fie să întrerupă iluminatul între ore în care circulația este aproape zero (2.00 – 5.00, de exemplu), fie să reducă intensitatea becurilor între anumite ore.

.. via Turnul Sfatului ..

.. mi-a ajuns cutitul la os.. si cum se intrevede din articolul de mai sus, cum curentul nu prea mai ajunge la bec, e timpul sa scoatem fum pe urechi – si ala, preluat de la lumanare..

.. nu stiu voi, dar eu mi-aduc aminte ca pe vremea lui ‘Ceasca – printre altele – se lua curentul la ore prestabilite, dar nu numai.. te trezeai pe intuneric, desi facturile le plateai, pe motiv ca se facea economie – motivul era ca, pe atunci, tara era datoare.. datoriile s-au platit, ca apoi liderul sa fie impuscat, ca noii lideri sa faca alte datorii.. dar asta e alta poveste.. noi vorbim de electricitate..

.. asa ca, momentan, statul european Romania reduce consumul de curent in iluminatul public – aici am generalizat, cand de fapt e vorba de Sibiu – pe, de acum clasicul motiv cum ca e criza.. buget redus.. cheltuieli mari.. blabla, etc..

.. acu’, o suna asta viabil economic si financiar-contabil pentru unii.. dar de vreo luna, asa.. iluminatul public din cartierul meu este oprit dupa orele 22:00, pe aceleasi considerente.. e o bezna de iti cauti laba sub lumina lunii si a stelelor – da, la laba piciorului ma refeream – iar mie unul nu mi se pare normal.. si nu vad diferent fata de ‘Ceasca.. si sa nu imi zici tu mie ca redresezi un buget scapat de sub control – mai precis, cheltuielile care l-au facut praf – cu asemenea nimicuri.. as zice cacaturi, rahaturi, si alte materii fecale de culoare maro, dar na.. sunt timid si mi-e rusine..

.. am auzit de Earth Hour, dar baietii aia nu stiu nimic.. sa vina sa ne intrebe pe noi cum sta treaba..

later..

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s