CAS..


card sanatate

.. Casa de Asigurări de Sănătate este instituția ce culege ia cu forța fonduri de la toți cetățenii ce obțin venituri prin prestări servicii / muncă.. și, cică, le acordă acestora beneficiul tratamentelor în instituții medicale de stat.. alias spitale.. oare ?!?..

.. știți și voi – de dinainte 1990 – că la noi ”atențiile” sunt cele care îți salvează viața, nu plățile / contribuțiile la stat.. dar măcar pe atunci era cât de cât ok.. în timp, situația s-a agravat.. o văd la tv, citesc în ziare și am simțit-o pe piealea și nervii mei..

.. te duci acolo cu probleme – că nimeni nu merge să chefuiască la spital.. ți se vorbesște de parcă deranjezi cu prezentța și te-au plătit să stai cuminte acasă – și, totuși, ai apărut.. nu se prea grăbesc să te trateze până când nu îi ”stimulezi” puțin..

.. odată stimulați, trebuie ”dotați”, astfel că te apuci să faci vânzare farmaciei –cumpărând tot ce ai nevoie ăentru tratamente, că de, spitalu nu are – și vi cu nește bagaje, zici că pleci în concediu.. după care, te ”cazezi” – dacă ești norocos, dormi singur în pat.. bude împuțite, culoare ale căror zugrăveli și tavane cad – sunt cu mult mai bătrâne ca mine.. camere cu geamuri de pe vremea când era muma fată.. paturile-s ante-medievale, iar de alimentația bolnavului nu mai vorbim.. a, și să nu uităm că de multe ori mai strângi ceva probleme de sănătate chiar de prin spital.. și pentru toate astea noi plătim CAS, dar ni se spune că nu sunt bani.. magic, nu?..

.. din orice venit legal, declarat.. înregistrat.. 5,5% zboară către sistemul medical – CAS – ca și plată pentru eventualele ”servicii” de care beneficiază – în mod teoretic – cetățeanul.. zi  teoretic, pentru că nu toți românii se îmbolnăvesc anual, și cei care o fac nu se îmbolnăvesc toți deodată..

.. ar fi undeva în jur de 6 milioane români înregistrați ca plătitori de CAS.. să zicem că toți au salar minim pe economie – asa și calculăm, un minim de aport financiar lunar al cetățenilor.. deci..

5,5% * 600 * 6000000 = 19800000000 ron = 4748201438.84 euro

.. lunar intră un minim de 4,74 miliarde euro.. și nu uitați că ăsta e doar CAS.. plătit din buzunarele noastre, fără sumele alocate de la bugetul de stat către sistemul de sănătate.. și n-avem bani ?!?.. da, evident că există  cheltuieli – salariale, de întreținere, de modernizare, de aprovizionare, etc – teoretic, pentru că salariile sunt mici, întreținerea nu se prea vede, de modernizare nu poate fi vorba, iar aproviizonarea e 0 dacă bolnavii merg de acasă cu vată, spirt, seringi ș.a.. dar alea trebuie acoperite de la bugetul de stat.. însă, pentru că nenica guvernantul s-a apucat să ia dintr-un borcan ca să completeze în altul – să-i dea lui bine în campanii electorale – s-a ajuns aici.. plus că, sut convins că intră cel puțin dublu pe cât am calculat, dintr-un motiv simplu..

.. e adevărat că sunt mulți români care salivează lună de lună la un televizor nou, dar nu și-l permit.. totuși, ”mulțimea” aia de shmecherași cu funcții / posturi înalte își dau salarii mari – am zis ”își dau” pentru că nu-s justificate și pentru că, de fapt, fură din buzunarele celorlalți – de acolo apar sume mari la CAS, dar cercul vicios face ca bugetul total să scadă lună de lună..

.. salariul shmecherașior rămâne constant sau crește, astfel că – irevocabil – veniturile celor mulți trebuie să scadă, ca o consecință a faptului că ”nu sunt bani la buget”.. constanta e CAS-ul, care primește tot timpul.. și atunci, de ce trebuie să îndurăm tratamentele astea inumane?.. de ce trebuie să moară copii?.. de ce moare lumea de la fracturi și răceli banale?.. din nou, simplu..

.. când băiețașii își dau întâlnire, cu ”borcanele” în față – sănptate, transporturi, educație, muncă, etc. – întâi își alocă lor bănuții, că doar vilele și mașinuțele și concediile pe afară nu e pe gratis.. și cu ce rămâne se discută apoi despre bugetul pe anul în curs.. na, dacă asta era o ”mică” indiscreție, iată prostia la cumi înalte: se apucă și mută fonduri dintr-un borcan în altul până când le e lor convenabil.. spre exemplu.. nu-s bani pentru A2.. e, nu-i nimic.. luăm de la sănătate și educație.. și rezolvăm problema..

.. bey tâmpitule.. bey Oli.. bey Dobi.. bey Piti.. nu vă întreb unde ați studiat voi economie, dar vă zic – asemenea ”borcane” mari trebuie să fie independente, dțaia au alocate bugete separate, cu sistem de administrare propriu.. dar de, când te interesează doar profitul propriu, ce mai contează nimicurile astea..

.. ceea ce mă stresează și mai rău e că.. da, de la ovreme, au apărut clinici / policlinici private, care oferă servicii / tratamente de calitate, la prețuri relativ modice, dar ni le permitem?.. nu.. le suportă statul?.. nu.. și zi-mi că asta nu se numește ca fiind monopol și ilegal !?!..

.. ”îți iau banii, în caz că ai nevoie.. dacă ai nevoie, nu prea mă intere.. dacă nu ai, nu primeși banii înapoi.. și vezi ce faci, că doar la spitalele mele ai voie” – cam asta zice sistemul de sănătate românesc..

.. da, am încercat să achit din CAS plăți pentru tratamente de care am beneficiat la clinică privată, dar pe motiv că ”clinica nu are contract cu CNAS” am luat mumu.. ca și mulți altii.. daț nu am înțeles – cine a dat aprobări de funcționare clinicelor private?.. că așa și aportul lor la buget e bun, iar banii vin din tratamentele pacienților.. e, asa e, dar se pare ca doar ăia cu bani au voie să ăși trateze afecțiunile..

.. deci, plătești CAS degeaba.. și plătești din buzunar – dacă mai ai de unde, pentru că cei 600 de lei se evaporă repede – ca să te tratezi, să poți munci.. să mai dai bani la CAS.. vă place, nu?.. nimic nou, asta face și Televiziunea Română de vreo 15 ani.. uitați-vă pe factura de curent..

.. mai nou, mă lovesc cu retina de sloganuri interesante..

dă din suflet un leu / ca să ai spitalul tău

.. așa scrie pe cutia milei, dintr-un spital din Iași.. dar de ce să-mi fie mie milă?.. de cine anume?.. să mai plătesc o dată, a 3-a oară, aceeași chestie?.. să-mi fie milă că alții fură. și să dau și eu un ban.. prin gură să cântăm.. dar de mine, eu, prostul ăla plătitor de CAS, cui îi e milă?.. era o vorbă..

de tine mi-e milă, dar de mine mi se rupe sufletul

later..

Advertisements

One thought on “CAS..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s