TVA..


.. am promis, executam.. hai sa vorbim despre TVA..

.. Taxa pe Valoare Adaugata se aplica tuturor bunurilor sau serviciilor, de productie interna sau imprtate.. un supliment la bugetul de stat.. suportat de benefiiarul final al acestora..

.. acum, hai sa explicam pentru prosti..

.. sa luam ca reper un prost roman tipic.. sa zicem ca il cheama Gheorghe.. n’apai, ma Gheorghe.. genetic vorbind.. esti prost..

.. tu te duci si iei o paine.. platesti TVA – 24%, sa zicem, ca asa e mai nou – producatorul plateste tva pe materia prima – faina, drojdie, etc. – iar importatorul (daca este unul) mai plateste o tura.. deci, e simplu – lantul slabiciunilor.. tva-ul se paseaza , din firma in firma, pana la Gheorghe, care ia mumu.. il plateste si ramane cu banii dati.. restul sunt intermediari.. producatorul, importatorul, etc. preiau TVA-ul de la Gheorghe si isi acopera cheltuielile, stau linistiti cu profit, iar diferentele ajung la stat..

.. si atunci, de ce moartea capriorii mele, cand s-a marit TVA-ul, au crescut preturile ?!?.. benzina, painea, etc.. toate au suferit modificari de pret, avand ca pretext majorarea TVA, timp in care ei nu sufera modificari.. costurile de productie raman proportionate, iar TVA-ul continua sa fie suportat de client – puteau sa il faca si 50%..

.. si in tot timpul asta, Gheorghe indura si da vina pe stat.. in tot timpul asta, compatimeste producatorii sau cei care ofera servicii, considerand ca e normal ca ei sa-si ridice tarifele, pentru a obtine un plus de profit, necesar acoperirii TVA-ului majorat, perceput ca si cheltuiala..

.. asa ca, prostu’ de Gheorghe ar face bine sa priceapa, odata pentru totdeauna – TVA-ul e ca o sticla de bere.. o da clientul final si se paseaza din mana in mana, pana cand ajunge la stat..

.. TVA-ul suportat – fictiv si temporar (pana la bilantul contabil) – de catre firme, ca fiind procentaj din materiile prime achizitionate, este mult mai mic decat TVA-ul ce intra via client final.. ceea ce inseamna doua lucruri:

  • firmele nu au motiv intemeiat de majorare a preturilor, indiferent de modificarea TVA, ceea ce inseamna ca majorarile actuale au avut ca scop cresterea nejustificata de profit;
  • astia sunt bani curati la bugetul de stat, care vin fara a depune vreun “efort”, iar majorarea TVA a avut ca pretext lipsa de fonduri.. dar comparativ cu alte remuneratii, majorarea TVA e putin palpabila, astfel ca asta e doar un artificiu menit sa genereze impresia ca guvernul se straduieste sa direaga ciorba.. oricum, de ce sa te chinui sa produci, cand poti sa culegi ?

.. ca asa, baietii astia cam strang bani din multe parti, dar se plang tot timpul..

.. exista magazine de bunuri confiscate.. si noi avem unul la Sibiu.. te duci acolo, si cumperi produse confiscate de stat – deci, obtinute gratis – pe care le platesti la juma’ de pret fata de valoarea adevarata – cel putin, asa ar trebui sa fie – dar pe care din nou platesti TVA.. stai putin, cum ?!?.. faci bani din produse gratis, bani care intra la stat, si platesc TVA pe ele, pentru ca.. ce ?..

.. de fiecare data cand faci un contract de vanzare imobiliar, statul primeste 18% din contravaloarea contractului.. de ce ?.. ce a facut statul, sau cum s-a implicat, incat sa merite banutii aia ?.. si stiti si voi ca piata imobiliara functioneaza chiar bine in Romania, va dati seama ce bani intra in fiecare an la stat, doar pentru ca “se epsista”..

.. ca o mica paranteza – toti au comentat de Ceausescu, si ce rau era pe vremea lui.. e, pe vremea lui Ceasca, nu plateai TVA cand mergeai la magazin.. el percepea 1% ICM (impozit pe circulatia marfii).. na, acu’ ziceti-mi voi mie.. cum de la ala i-a ajuns 1%, a si dus tara in spate, a platit si datoriile, iar la astia nu le-a ajuns 19% din fiecare bun / produs / serviciu pus in vanzare in tara ???..

.. adevaru’ e ca e prea tarziu, si totul e irecuperabil.. nu avem sanse de redresare economica decat cu o suma imensa de bani sau economisti si manageri cu atitudine profesionala, care pun Romania pe primul loc, si pe locul doi propriul buzunar..

.. si cum nu dispunem de nici una din resursele de mai sus, iata-ne in situatia actuala.. o sleahta de pseudo-intelectuali “muncesc” pe bani putini 23 de milioane de cetateni in scopuri proprii..

.. asa ca.. Gheorghe, daca tot deschizi pliscu’, zi ceva inteligent.. daca nu, du-te colo sus, in creierii muntilor – ca si-asa ala e singurul creier de pe acolo.. si lasa-neeeee..

later..

Advertisements

One thought on “TVA..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s