mU.iE. & Fe.Me.Ii…


.. cred că se observă cu ușurință, la mine pe blog, trei lucruri:

  • îmi place rom-gleza, și o folosesc de câte ori am ocazia.. motivele sunt multe.. cine știe, cunoaște..
  • nu folosesc diacritice – obișnuința e a doua natură, și sunt sătul de ele în proiecte, etc..
  • nu găsiți – din cîte mi-aduc aminte – articole cu tematica politică aici..

.. legat de cea de a treia observație.. de ce să găsiți?.. nu sunteți sătui?.. peste tot doar de politică auzi – la radio, tv, in presa scrisă.. doar de hologramele astea care se autodefinesc oameni politici auzim peste tot.. de ce i-aș menționa și aici?.. oricum nu se schimba nimic.. astfel că, măcar o dată, ignor cele trei reguli nescrise de mai sus..

.. am stat, am fiert în suc propriu și am observat atent toate lucrurile care se petrec în jurul meu, și al vostru, și m-am săturat.. astăzi mi s-a umplut buffer-ul, și nu vreau sa ii dau fflush(), ci îmi lipesc observațiile și frustrările aici, deși – așa cum am zis – nu se schimbă nimic.. nu a schimbat Badea, sau alții, nu schimb nici eu – în afara  faptului că oamenii își iau bilet de ordine să mă înjure.. de ce nu se schimbă?.. pentru că românii – ca popor – sunt dobitoci, și nu prea ai cu cine sau cui vorbi..

  • fie ai de a face cu persoane neinformate – nu neaparat din vina lor, ci pentru că nu au acces la informații.. sunt de la țară, sau nu știu citi, sau nu au curent, sau nu au calculator, etc.. motive se găsesc, dar motivația pentru acestea o discutăm mai târziu..
  • fie ai de a face cu persoane neinteresate – vedeți și voi persoane care, au acces la informație, dar nu le stârnește interesul dobândirea de cunoștințe noi – indiferent de natura lor – indiferent de vârstă, studiile sau mediul din care provin..
  • fie ai de a face cu persoane ignorante – încercam să fiu elocvent.. mi-a ieșit?.. nu-i nimic, îmi dau acum cu firma-n cap.. mă refeream la idioți.. cunoașteți și voi specimenele alea care citesc, citesc mult.. se informează.. dar pricep mai mult de o grămadă.. degeaba ai unitate optică dacă procesorul lucră pe baza unor informații stocate pe un hard disk deteriorat..

.. deci, cum ziceam.. nu ai cu cine vorbi.. astfel că orice efort de redresare e irosit pe niște persoane fără valoare intelectuală, care diminuează abilitățile de schimbare și îmbunătățire personală a unei persoane.. dar vin și întreb – se poate ca 23 de milioane să fie proști?.. să se nască așa?.. să trăiască așa?.. și dacă DA, de ce?..

.. zilele trecute începea TIFF Sibiu.. și cu ce au început băieții?.. cu difuzarea unui film.. autobiografia lui Nicolae Ceaușescu.. din câte am înțeles, a avut parte de un mare număr de persoane interesate.. eu nu m-am dus.. oricum, sunt sătul.. sunt născut în 1984, așa că ma consider norocos si ghinionist în același timp – am prins și partea pre- și cea post-revoluție.. știu avantajele și dezavantajele fiecăreia.. dar știu că de Ceaușescu sunt sătul.. de atunci încoace, bietul cadavru e mai pomenit decât zeitatea.. e eroul negativ al unui întreg popor, și scuza fiecărui lider avid de putere și înavuțit de o sumă proporțională de bani nemunciți.. și atunci am început să realizez regula jocului – miza o știam deja..

.. picătura de care vă ziceam, e următoarea – am aflat că statul, prin intermediul organizațiilor sale, a reușit să acorde un contract de infrastructură (șosele) unui SRL de mici dimensiuni, în contextul în care firma nu avea concurență, iar constituirea propriu-zisa a firmei a avut loc la 7 zile lucrătoare după succesul înregistrat la licitatie.. și să nu uităm – firma nu are angajați.. dar acum va beneficia de o sumă de 3 milioane de euro – prețul succesului.. comentariile statului?.. nu neagă licitația, și rezultatele ei.. dar declară că totul e legal, aducând explicații puerile.. și de obicei, pe unde apar explicațiile puerile, se aud și celebrele cuvinte.. fonduri europene..

.. și uite așa, începe etapa numărul 2.. am sărit peste etapa 1 – aia cu, lovitură de stat, cucuvea balcanică – fostă angajată KGB, constituție de rahat, mineriadă, tranziție, economie de piață, membru NATO.. știm cu toții că a fost o perioadă grea, în care majoritatea am murit de foame în timp ce o mână dintre noi au furat de au rupt.. și am sperat la mai bine.. vorba aia, sacrificiile trebuie să aibă și rezultate.. ne-am cam înșelat..

.. cum ziceam, etapa 2.. începe la 1 ianuarie 2007, moment în care România devine în mod oficial membră mU.iE… moment precedat de o gârlă întreagă de promisiuni de miere, lapte, bla bla bla.. pe care cetățenii mai sus menționați le-au înghițit ușor, relaxați, cu gura larg deschisă.. au început să crească valorile tuturor taxelor și sumelor plătibile de cetățeni, în schimbul – zice-se – privilegiului de a fi un stat membru și avantajelor și vieții bune ce ne aștepta.. impozite, taxe suplimentare, taxe de mediu, asigurări, pensii mici, utilități scumpe, benzina la preț european și calitate cel puțin contestabilă, etc..

.. acum începe învălmășeala și grămada de politicieni ce au luat bilet de ordine la luat bani din fonduri europene.. întâi mai subtil, apoi mai en-gros.. mai nou așa, pe față, fără griji de cercetare penală sau sancțiuni de vreun fel.. și au furat băieții.. și au mai furat puțin.. până când nu au mai avut ce fura.. și ce au făcut?.. au sărit la etapa 3..

.. s-a anunțat că bugetul nu mai poate suporta cheluielile bugetare – per total – și cum nu intră destui bani la buget (cheltuim mai mult decât producem), iar plata pensiilor și salariilor urmau să fie afectate (ca o reducere de cheltuială).. astfel că în mintea guvernantului român soluția și-a arătat capul aproape instantaneu – luăm de unde s-a luat și până acum, avem puterea să o facem, iar ignoranța ne e mare aliat – alias, un împrumut de la Fe.Me.Ii… au făcut-o și pe asta – deși, din punct de vedere economic, era cea mai proastă alegere, și nu constituie soluție – și ce să vezi?.. nici un an mai târziu, tot acolo ajungem.. din lipsă de fonduri, tăiem salari, pensii, pensii speciale, ajutoare de stat, concedii medicale (poliția concediilor medicale).. cam tot ce se poate considera sursă de venit sau cheltuiala bugetară venită în ajutorul cetățeanului.. și azi, ce-mi aud urechile?.. s-ar putea să fie nevoie de un nou împrumut..

.. nu cred că există vreun cetățean al României mulțumit de măsurile guvernării actuale de contracarare a așa-zisei crize – mă refer la românul ăla de rând care suportă cheltuieli la nivel european și are un salar românesc de vreo 700 lei, adică 175 euro.. și spun, așa-zisei crize, pentru că nu există una.. este doar un joc politico-economic de Monopoly, creat și jucat de cei care, deși nu apar des în fața camerelor de filmat, sunt cei care dețin puterea în țară..

.. vorbeam de informație, valoarea ei și motivul pentru care unii nu au acces la ea.. și mai ziceam că dau o explicație.. e simplu.. cum poți controla un om?.. sau mai bine, o masă de oameni?. îi ții în întuneric, le limitezi în mod voit nivelul de cunoștințe, timp în care le și câștigi încrederea cu informații false – asemenea unei campanii publicitare legate de un produs, doar că de data asta produsul e un om politic.. un produs al nevoii de bani, de sume noi, și de putere prelungită pe termen de alți 4 ani.. zic alți, pentru că, din 1989 încoace cam aceleași persoane se învârt prin birourile de conducere ale țării.. s-a tras atunci o horă, și de atunci, își tot schimbă între ei locurile.. și când nu se schimbă, și cineva obosește, apare un nou produs, menit să continue dansul, și fluxul de bani îndreaptă spre cine trebuie..

.. ce fac românii în tot timpul ăsta?.. caută vinovați…. momentan e Boc cel în cauză, care dă vina pe toți ăia dinaintea lui, inclusiv renumitul Ceaușescu.. când nu a fost Boc, a fost ăla dinaintea lui, care găsea aceeași scuză, și ui așa, tot asa.. dar ăștia 23 de milioane proști mai pot?.. mai puteți mă răbda?.. mai puteți trăi de pe o zi pe alta?.. nu, nu mai puteți.. eu știu asta, voi știți asta, conducătorii știu asta.. dar mai știu ceva de voi nu știti.. n-aveți coaie să faceți nimic!.. de ce?.. pentru că sunteți proști.. ați fost proști, sunteți proști, veți fi din ce în ce mai proști..

  • ați fost proști pe vremea lui Ceașcă – toți aveau job, aveau bani, mașină, casă, pensii.. aveam industrie.. țara nu avea datorii.. vă durea la patină.. dar ați vrut TV color. VCR, mașini străine, femei dezbrăcate și libertatea de a face ce vreți, unde vreți, când vreți.. și după, ați plătit.. situația nu era roză cum ați vrut, așa că v-ați pus pe furat.. unii in afara țării, restul local, dar tot furat se cheamă.. ați primit toate libertățile, dar ați rămas fără timpul și banii necesare să vă transformați poftele în realitate..
  • sunteți proști – pentru că deși sunteți la limita supraviețuirii, nimeni nu zice nimic, și merge înainte.. mânați de aceeași prostie care a pornit totul.. e democrație, și asta vă bucură.. plus că, sperați la mai bine, dar vă aștepați ca altcineva să facă binele ăla pentru voi.. în tot timpul ăsta, citiți playboy, vă uitați la meciuri și savurați bulane prin Bamboo, așa că iq-ul scade vertiginos, condiție necesară și suficientă de a deveni tot mai proști, și tot mai ușor de controlat..
  • veți fi din ce în ce mai proști – din motivele anterior menționate, la care se adaugă unul.. egoismul.. nimeni nu se gândește la viitor, la ce urmează, la consecințele faptelor lui, sau a consecinței lipsei acestora.. că vorbim de generația viitoare, că vorbim de mediul în care trăim.. vă doare exact unde nu vă lovește soarele.. atâta timp cât vouă vă e bine, ce mai contează ?!?..

.. într-adevăr, trebuie să recunosc.. în România este criză.. este o criză acută de valoare.. de oameni inteligenți, cu voință.. de oameni tineri pasionați, orientați spre orizontul îndepărtat.. de persoane ale căror gândire analitică și obiectivă are alte scopuri decât suplimentarea veniturilor proprii.. avem specialiști, în toate domeniile, ale căror merite și valoare nu sunt recunoscute, astfel că dispar.. trec invizibili pe lângă noi, și dispar în zare.. până când auzim de ei ca fiind genii.. vârfuri de lance în domeniile abordate, fără de egal pe plan profesional dar cu sufletul amărât de ignoranța compatrioților, cu care se rușinează și pe care nu ți menționeaza prea des.. genii, față de care, brusc, simțim compasiune, simpatie sau chiar dragoste.. și ni se umple inima de bucurie, simțindu-ne instantaneu mai bine în pielea noastră.. zicând în gând.. românii au valoare..

.. românii erau cândva valoroși.. asta pe vremea lui Ceașcă, deși trebuie menționat că nu e meritul lor, e al dictatorului.. acel odios, tiran – lista întunecată poate continua – care, în înțelepciunea lui, a realizat de pe atunci un lucru important.. cu românii nu se poate decât cu forța.. da, omul a fost comunist, dictator, și a pus biciul pe români de fiecare dată când trebuia făcut ceva.. si bine a făcut.. acum, că suntem liberi, diferențele se văd..

.. așa că, putem cita câte proverbe – românești sau nu – înțelepte vrem.. rămân proverbe, căci practica îi omoară pe români.. nu au cu ce se lăuda decât că sunt foarte buni la a face ce li se spune (impune), astfel că diferența între Ceaușescu și Boc e una sublimă, de intenție.. primul avea ca scop ridicarea în slăvi a țării prin realizări.. al doilea fluieră.. timpul trece, leafa merge, noi cu drag muncim.. ignoră nevoile celor mulți și se axează pe cele importante pentru el, în speță cele personale – iniferent de costisitoare ar fi – pe care le suportă.. cei mulți..

.. Notă: Boc constituie titulatura unei tipologii, unui model de comportament adoptat de toți liderii politici ale căror influență s-a manifestat – fizic sau în altă manieră – asupra poporului român..

.. în ceea ce privește titlul articolului, e simplu.. e modul sorții de a-ți oferi ceea ce îți dorești, sau ce meriți.. cred în coincidențe, dar asta e prea de tot.. și da, poporul român își merită soarta.. să și-o ducă.. și, că tot vorbeam de proverbe, hai să aruncăm și cu o morală.. că așa-i cu poveștile de adormit copii – că doar dormiți de vreo 20 de ani..

.. unde nu-i cap, vai de picioare ..

Advertisements

2 thoughts on “mU.iE. & Fe.Me.Ii…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s