Blog..


200500211-001

Un blog – prescurtat de la expresia engleză web log, jurnal pe Internet – este o publicaţie web ce conţine articole periodice sau şi cu actualizare neîntreruptă, ce au de obicei caracter personal. Ca regulă actualizarea blogurilor constă nu în modificarea textelor de până acuma, ci în adăugiri de texte noi, asemenea unui jurnal, toate contribuţiile fiind afişate în ordine cronologică inversă. Acest gen de publicaţii web sunt în principiu accesibile publicului larg. Dacă la început blogurile erau actualizate manual, cu timpul au apărut unelte (programe şi metode) care să automatizeze acest proces. Utilizarea unui astfel de software bazat pe browser este acum un aspect obişnuit al blogging-ului. Există mai multe platforme pentru bloguri, dintre care amintim: WordPress (cea mai cunoscută şi folosită platformă de blogging), Blogger etc. Scopul blogurilor variază foarte mult, de la jurnale personale şi până la arme publicitare ale campaniilor politice, ale programelor media sau ale diferitelor companii comerciale. De asemenea, ele variază şi în funcţie de autor – de la unul singur la o comunitate întreagă. Blogurile pot constitui şi o sursă importantă de venituri pentru cei care le administrează. Multe bloguri permit vizitatorilor să lase în urmă (să posteze) comentarii, care sunt şi ele publice, creându-se astfel o comunitate de cititori centrată în jurul blogului; alte bloguri nu sunt interactive. Totalitatea blogurilor şi a autorilor de bloguri a fost denumită blogosferă.

Cred că se observă cu ușurință că s-a cam spart țeava când vine vorba de bloggeri; si mai nou și când vine vorba de bloggeri români. Toată lumea și-a tras blog, pentru că e trendy; pentru că e gratis și pentru că – de ce nu – ce au ei de zis e important și merită citit. Citându-l pe Chris Tucker, vin și zic: HELL NO !

to_blog_or_not_to_blog

Luând în considerare definițiile de mai sus, este evident că nu se poate impune nimănui un stil de a scrie. Jurnalele prin definiție au un stil personal, astfel că stilul, gramatica și trăirile puse în scris vor avea mereu caracter subiectiv. Dar întrebarea pusă mai sus de maestrul Shakespeare a dat o tură prin tărtăcuța mea și a strâns niscaiva idei, pe care le împărtășesc cu voi.

E normal ca oricine sa aibă blog? E bine ca oricine sa aibă blog? Evident că la prima întrebare toată lumea se răzvrătește, mă înjură în gând și apoi urlă: ”DA!”. Dar tind să fiu de acord; e normal ca oricine să aibă blog, teoretic există libertate de exprimare, astfel că răspunsul vine imediat: de ce nu ?!? La a doua întrebare nu mai e așa de simplu răspunsul. Din nou mă gândesc la definiție. Dacă ai un jurnal pe care decizi să îl pui pe Net, nu înseamnă că merită citit. Da, știu, acu iară îmi ard urechile, pentru că lumea zice: ”Nu îți place, nu citi!”. Dar asta nu e contradicție în termeni? Te apuci și scrii vrute și nevrute – că e jurnal – cele mai mărunte și neimportante lucruri pentru ceilalți. Și, deși sunt chestii intime și personale, le pui la dispoziția tuturor celor care au o conexiune la Internet. Iar când cineva te critică pentru nimicnicia articolelor sau a stilului folosit, singurul răspuns e cel mai sus menționat. Concluzia mea? Stimabile, dă-ți o palmă. Nu eu te-am rugat sa îți faci blog, nu eu te-am rugat să îți treci pe pixeli albi cu pixeli negri viața personală și lucrurile care o afectează – așa de neinteresantă și anostă cum e ea – și dacă tot are caracter public, lucru pe care matale l-ai decis, îl citesc – pentru că am voie să citesc ce vreau – iar apoi îmi comentezi? Te rog fă-mi o favoare: bagă capu-n gură și înghite !

blog Când aud de ”jurnal”, mereu mă gândesc la caietul ăla roz al unei adolescente, în care își trece amorezările, colegele pe care le disprețuiește, pantofii ăia frumoși pe care nu și-a permis să îi cumpere – toate înfrumusețate de desene și abțibilduri en-gros. Dacă e genul ăla de jurnal, atunci nu îl pune pe net, ține-l pentru tine, căci nu ne interesează; și dacă l-ai pus, așteaptă-te să nu îl citim, sau să o facem în scârbă – de acolo și critica – pentru că nu ne interesează părerile tale pseudo-intelectuale și absolut deloc argumentate despre modă, ”vedete” și chestiile pe care le descoperi pe Net între vizitarea profilului Hi5 și fereastra de YahooMessenger cu ”Pui”. Dacă e vorba de un jurnal – alias cotidian online – înseamnă că scrii despre evenimente marcante – globale sau locale – sau pur și simplu chestii interesante din varii domenii, idei proprii, gânduri, păreri. Astfel de scrieri sunt oricând binevenite; o informație în plus nu strică niciodată, iar o părere argumentată a unei persoane cu un coeficient de inteligență mai mare sau egal cu 50 nu poate decât să lămurească sau să dea de gândit unei persoane – amândouă fiind efecte benefice unei minți, fie ea în dezvoltare, în floarea gândirii sau înțelepte.

blog4

Dar există o categorie, oarecum mai restrânsă de bloggeri, care își protejează creațiile digitale prin autentificare: user și parolă. De ce o fac? Poate consideră că, reducând numărul de cititori, calitatea sau cerința pentru scrierile lor crește; poate își creează un cerc restrâns, o organizare proprie – alias Liga Bloggerilor Deosebiți – sau pur și simplu se simt ofensați de criticile constructive aduse de cititori. Indiferent de caz, contravine ideii de blog; da, e dreptul tău să îți protejezi blogul si articolele, dar nu înseamnă că e si logic sau Fairplay. Blogul e creat pentru a fi citit, iar apoi îl închizi; te superi, îți iei jucăriile și pleci în camera ta, te încui, și scrii pe ascuns.

password_protect

Așa că, per total, puțini sunt bloggeri adevărați, puțini știu ce înseamnă noțiunea, și dacă o înțeleg, le este dificil a o pune în practică. Și deși, mie personal, nu îmi place să mi se zică ce să fac, sau cum, îmi place să cred că sunt destul de cerebral pentru a înțelege și accepta când mă înșel. Astfel că vin și zic, categoriilor enumerate mai sus, să renunțe la a ne umple viața digitală de elemente de care încercăm să scăpăm în cea de zi cu zi. Ergo, din multitudinea de adrese wordpress, blogger, etc. puține merită citite și chiar aduc un contra-efect benefic forțării retinei la monitor. Celor care nu își aduc acest aport le urez un călduros și binemeritat STOP !

240px-Stop_hand_nuvola_orange.svg

Advertisements

One thought on “Blog..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s