Netbook vs. Notebook..


laptopfight
.. când vine vorba de a distinge între un netbook şi un laptop, totul devine cam înşelător.. sunt multe criterii de cumparare sau selectie, atatea cat sunt cumparatori.. si cum majoritatea nu sunt nici macar novici in acest domeniu, se intreaba chestii precum:

.. Pot să-mi schimb vechiul laptop cu un netbook? ..
.. un netbook nu are putere de procesare şi de funcţionalitate ca a unui laptop, daca ai nevoie pentru a rula mai multe aplicaţii e mai bine sa-ti pastrezi laptop-ul, chiar dacă e de generatie mai veche.. exista totusi si laptop-uri mai slabute si mult mai ieftine, iar prin adaugarea de memorie sau a unui HDD mai mare veti obtine mai multa performanta decat ati avut pana in momentul de fata..

.. Exista vreo modalitate de a afla sigur daca ce doresc eu si ceea ce mi se ofera este un netbook? ..
.. netbook-urile sunt dotatate cu un procesor Intel ® Atom ™.. laptop-urile, pe de altă parte, pot utiliza o varietate de procesoare Intel ® sau AMD..

.. aflaţi pentru ce a fost conceput fiecare dintre aceste computere in asa fel încât să puteţi alege cel care se potriveşte cel mai bine nevoilor voastre.. incercati sa determinati la ce anume va fi folosit computerul.. vreti să navigati pe Internet de oriunde, sa scrieti DVD-uri sau sa vedeti filme in format HD?.. etc.. răspunsurile stau la baza deciziei..

.. calculatoarele portabile sunt din ce în ce mai populare şi trecem printr-o perioadă de criză economică.. astfel ca laptop-urile ieftine sunt la mare căutare.. laptop ieftin consider orice produs cu pret mai mic sau egal cu 2000 ron..

.. când Asus a lansat primul netbook de 7″, a folosit un procesor Celeron lent, cu frecvenţa de 900 MHz.. mai târziu, Intel a creat pentru acest segment modelul Atom.. vânzările de netbook-uri au crescut foarte mult, ajutate şi de criza economică mondială, dar şi de lipsa de informare a populaţiei.. orice persoana fără cunoştinţe prea multe in domeniul IT, intră într-un centru comercial care vinde laptop-uri şi vede preţurile mici ale Eee PC-urilor şi a altor portabile similare, si gata.. e aproape convinsa.. iar domnişoarele trendy sunt atrase de dimensiunile reduse ale netbook-urilor.. nici una, nici cealalta nu are legatura cu performantele produsului..
asus-eee-pc-1005haAsus 1005HA – urmaşul direct al primului Eee PC

.. din păcate prea puţini sunt familiari cu limitările unui astfel de ultra-portabil.. majoritatea persoanelor considera ca dimensiunile netbook-ului sunt direct proportionale cu pretul.. total gresit.. pretul scazut este datorat utilizarii unui procesor ieftin, cu consum redus şi performanţe proporţionale.. un Intel Atom costă 44 $ la ieşirea din fabrică, pe când unul Core 2 Duo cu performanţe medii ajunge la 200-300 $..

msi-windMSI Wind U123 continuă o serie cu succes la public

.. avantajele principale ale unui netbook sunt dimensiunile reduse, greutatea mai mică de 1,5 kg şi, mai nou, autonomia care poate depăşi, în condiţii reale, 5 ore.. pe de alta parte, ecranul mic şi rezoluţia pe măsură, puterea redusă de procesare şi lipsa unităţii optice punctează la capitolul dezavantaje majore.. majoritatea netbook-urilor sunt vândute cu sistemul de operare Windows XP şi având astfel memoria RAM limitată la 1 GB şi HDD-ul la 250 GB.. upgrade-ul de memorie este uşor, însă de cele mai multe ori implică schimbarea modului cu unul de 2 GB şi nu adăugarea unui al doilea de 1 GB, ceea ce e o complicatie..

acer-aspire-one-531hAcer Aspire One 531h livrat cu Windows XP

.. netbook-urile cu Windows Vista nu sunt o alegere bună, iar Windows 7 nu a intrat încă pe acest segment.. si daca ar face-o, slabe sanse sa ruleze optim.. ecranul poate fi înlocuit acasă cu unul mare – astfel ca pierdeti portabilitatea, iar cei care nu suportă tastatura minusculă şi touchpad-ul pot conecta un kit wireles.. din păcate, procesorul se descurcă excelent de unul singur cu navigarea pe Internet şi editarea documentelor, însă are nevoie de ajutor serios de la placa video pentru redarea filmelor HD.. de jocuri nu mai are sens sa discutam, chiar si cu o GeForce 9400M la bord..

Laptop ieftin, de dimensiuni normale

.. laptopurile ieftine de 15.4″ sau 15.6″ au preţul de pornire de 1.500 de lei şi concurează la acest capitol cu mai multe netbook-uri.. dacă portabilitatea nu este o prioritate, un laptop obişnuit se va dovedi mai folositor decât un netbook.. ecranul mai mare şi rezoluţia de 1280×800 sau, mai nou 1366×768, îşi vor spune cuvântul la afişarea documentelor sau a paginilor web.. tastatura va fi mai uşor de folosit şi veţi observa imediat aceasta dacă aţi testat în prealabil un netbook de 8.9″..

acer-aspire-5730Acer Aspire 5730 – ceva mai vechi, dar cu o configuraţie bună

.. unitatea optica este indispensabila.. veţi avea nevoie de ea la re/instalarea sistemului de operare şi atunci când veţi vrea să rulaţi un joc mai vechi.. in ciuda greutăţii duble a unui laptop obişnuit faţă de un netbook, diferenţa de performanţă ar putea fi foarte mare.. ea depinde foarte mult de procesorul laptopul-ui.. evitaţi modelele Celeron sau Dual Core din seriile T1000 şi T2000.. teoretic, cu cât este mai mare cifra de identificare a procesorului, performanţa este mai mare.. evitaţi de asemenea sistemele bazate pe platformă AMD, desi sunt mai ieftine.. ca exceptie mentionam AMD Turion 64 X2 – va oferi un nivel decent de performanţă..

hp-compaq-615HP Compaq 615 cu procesor AMD Turion 64 X2

.. autonomia unui laptop obişnuit nu este de obicei mai mare decât a unui netbook, de ultimă generaţie.. acumulatorii pot avea 6 celule, însă componentele consumă destul de mult.. o autonomie de trei ore va fi o perpectivă realistă.. geanta cu laptopul de 15.4″ va fi mai grea, dar după un an nu va veţi plânge că noile versiuni ale unor aplicaţii uzuale nu mai rulează pe XP..

lenovo-ideapad-g550Lenovo IdeaPad G550L cu procesor Intel Dual Core T4200

Concluzie

.. daca ai nevoie de ceva cool, micut si la moda, care sa nu ti cocoseze spatele in deplasare.. pe care sa iti poti nota chestii de zi cu zi, la scoala, servici sau in timpul liber.. alegi netbook..

.. pentru persoanele care au nevoie de viteza, grafica si mobilitate practica, recomand laptop-ul ieftin..

(.. profesionistii intra la cu totul alta categorie ..)

Netbook:

 • mic şi uşor
 • ecran mic
 • performanţă scăzută
 • autonomie peste medie
 • preţ mai scăzut
 • nu rulează prea bine Windows Vista sau 7, sau chiar deloc

Laptop ieftin:

 • dimensiuni normale pentru un laptop
 • diagonala ecranului de 15.4″ sau 15.6
 • performanţă medie
 • autonomie de 2-3 ore
 • preţ între 1.500 lei şi 2.000 lei
 • poate rula bine Windows Vista şi 7

Comparatie

Netbook Laptop
E-mail, chat, IM DA DA
Site-uri sociale (hi5, blog…) DA DA
Navigare pe web DA DA
Multitask NU DA
Stream audio/SD video DA DA
Editare video, foto NU DA
Codare muzica NU DA
Support filme HD NU DA
Jocuri Jocuri simple
PC Games
Soft-uri office complexe NU DA
Procesoare atom_78x59 cpt2_78x59
Advertisements

7 thoughts on “Netbook vs. Notebook..

 1. acer aspire one copper
  It is a really nice product for the road, specially when you are on vacations and need to check for info on the web, ligthweigh but powerfull enough to do the job.

  Like

 2. Misto si utila comparatia. Personal am si una si alta si sunt de acord cu tine, mai putin la capitolul unitate optica. N-am considerat niciodata o necesitate asa ceva acum cand exista USB-uri ce mare capcaitate, cand poti instala un Win de pe un USB sau cand poti lua o unitate DVD pe USB sau un adaptor pentru asta. Degustibus.
  Io prefer netbook-ul pentru deplasari ’cause e mult mai practic si nu am nevoie de chestii mult prea complicate care sa necesite o putere de calcul mai mare.

  Like

  1. ai dreptate in felul tau, si eu am un dvd-writer extern pe usb.. desi trebuie mentionat ca unii de abia se descurca cu unitatile optice.. suna nasol si amuzant in acelasi timp, dar e adevarat.. oricum, multumesc.

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s