Planeta..


O planetă este un corp ceresc de masă considerabilă care orbitează în jurul unei stele şi care nu produce energie prin fuziune nucleară. Din această cauză, planetele sunt mult mai reci decât stelele, nu au şi nu emit lumină proprie, ci doar pot reflecta lumina stelelor. În principiu, planetele ar putea oferi condiţii pentru apariţia vieţii şi în afara Pământului. Până acum câţiva ani erau cunoscute doar cele 8 planete ale sistemului nostru solar (plus Pluto), dar din anul 1995 încoace au fost descoperite planete şi în afara sa, totuşi la depărtări de Pământ uriaşe, de ordinul anilor-lumină. În iunie 2008 se cunoşteau deja ceva mai mult de 300 astfel de planete, numite planete extrasolare. Însă astronomii apreciază numărul total al planetelor extrasolare numai în galaxia noastră — Calea Lactee — ca fiind de ordinul miliardelor. Din cauza marilor distanţe, planetele extrasolare nu pot fi văzute direct prin mijloace optice, nici măcar cu cele mai puternice telescoape. Existenţa lor se dovedeşte însă prin stabilirea unor neregularităţi în luminozitatea unor stele, care au loc atunci când planeta respectivă pe traiectoria ei acoperă, chiar şi parţial, steaua de care ţine.

the_rise_of_a_planet

Planetele sistemului nostru solar, în ordinea distanţei de la Soare, sunt:

 1. Mercur
 2. Venus
 3. Pământ, numit şi Terra
 4. Marte
 5. Jupiter
 6. Saturn
 7. Uranus
 8. Neptun
 9. Pluto

Dincolo de Neptun, în sistemul solar s-au mai descoperit corpuri cereşti de dimensiuni apreciabile din categoria planetelor minore (numite şi planete pitice, planetoizi sau asteroizi), care se învârtesc şi ele în jurul Soarelui, dar sunt mai mici decât planetele propriu-zise: Pluto, 2003 UB313, 2005 FY9, 2003 EL61, Sedna, Quaoar, Varuna etc.

O planetă extrasolară deosebită este Gliese 581c, care a fost descoperită în aprilie 2007 la Observatorul astronomic din Geneva: ea prezintă temperaturi de suprafaţă între 0 şi 40 °C. Ca urmare, dacă acolo ar exista apă, atunci ea s-ar afla în stare lichidă, îndeplinind astfel măcar una dintre multele condiţii necesare pentru existenţa vieţii. Distanţa până la Gliese 581c este de 20,5 ani-lumină.

Noua definiţie

La 24 august 2006, Uniunea Astronomică Internaţională a redefinit termenul de „planetă” ca fiind un corp ceresc care îndeplineşte următoarele condiţii:

 • orbitează în jurul unei stele centrale, de exemplu în jurul Soarelui
 • are o masă suficientă astfel încât forţa gravitaţională să îi confere o formă aproximativ sferică
 • nu suferă în interiorul său reacţii de fuziune nucleară
 • „curăţă” spaţiul cosmic din vecinătatea orbitei sale

Corpurile cereşti care îndeplinesc primele trei condiţii dar nu şi pe a patra, şi nu sunt sateliţi, sunt planete pitice.

Ca una din urmări, Pluto, care era considerată până acum cea de-a noua planetă a sistemului solar, şi-a pierdut statutul de planetă, fiind acum considerată planetă pitică.

Advertisements

2 thoughts on “Planeta..

 1. ce bine-i imaginea ! tot timpul am avut o pasiune pt astronomie , numai ca niciodata nu m-am decis sa invat mai multe despre … asa ca acum am ocazia sa citesc cate ceva 🙂

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s