Jethro Tull – 30.08.2007, ora 21:00..


Jethro Tull este una dintre trupele care au scris pagini importante în istoria muzicii rock şi una dintre puţinele trupe din generaţia lor care sunt încă active atît pe scena cât şi in studio. Începind din anul 1968, au lansat 30 de discuri care s-au vândut în peste 60 de milioane de exemplare şi au susţinut peste 2500 de concerte (cam 100 de concerte în fiecare an) în 40 de ţări. În cei aproape 40 de ani de activitate, componenţa grupului a suferit numeroase modificări, beneficiind de aportul a numeroşi muzicieni de calibru, care le-au stat alături în diverse perioade singurilor 2 membri stabili: vocalistul şi multi-instrumentistul Ian Anderson şi chitaristul Martin Barre.

Jethro Tull şi-au început cariera ca o trupă de rhythm and blues, gen foarte popular în Anglia anilor 60. Dar şi-au creat rapid un sunet propriu, în mare parte datorită liderului Ian Anderson, omul care a introdus flautul în muzica rock şi a perseverat în a-l folosi, integrându-l conceptului muzical inovator al trupei. Talentul rockerilor britanici a fost recunoscut încă de la primul produs discografic – This Was (1968) – dar Aqualung (1971) a fost albumul care le-a impus numele în mod incontestabil pe piaţa muzicală. Aqualung este considerat şi astazi de mulţi fani drept albumul cel mai valoros Jethro Tull, fiind în acelasi timp şi cel mai bine vândut (7 milioane de exemplare).

Reputaţia de trupă hard rock, creată de Aqualung, a fost risipită de următoarele discuri care i-au propulsat în poziţia de pionieri ai rockului progresiv. Albumul Thick as a Brick (1972), are un concept gândit până în cel mai mic detaliu şi propune o premieră în muzica rock: are o singură piesă lungă de 43 de minute, împărţită în 2 părţi, câte una pentru fiecare parte a discului de vinil. Trupa atrage un public din ce în ce mai numeros la concertele sale, datorită atmosferei teatrale pe care o creează, prin obiceiul de a lega piese diferite în suite ce durează zeci de minute şi sunt întrerupte doar de scurte interludii instrumentale, prin mişcarea scenică şi prin costumele extravagante ale interpreţilor.

Odată cu Songs from the Wood (1977), debutează aşa-numita perioadă folk a trupei, caracterizată de influenţe din muzica celtică, pentru ca începutul anilor 80 să îi găsească pe Jethro Tull experimentând cu sunetul sintetizatoarelor şi tobelor programate, intrând în ceea ce fanii au numit perioada de rock electronic din discografia trupei. Atracţia pentru muzica clasică, mereu prezentă în melodiile Jethro Tull, atinge apogeul pe albumul A Classic Case (1985) care include o selecţie din piesele cele mai cunoscute lansate deja, interpretate alături de Orchestra Simfonică din Londra. Riffurile de chitară sunt readuse în prim plan de albumul Crest of a Knave (1987) care primeşte Premiul Grammy pentru cel mai bun disc heavy metal în anul 1989. Cele mai recente albume reflectă influenţele muzicale adunate în timpul lungilor turnee în jurul globului, o combinaţie originală de rock progresiv şi elemente specifice unor culturi mai mult sau mai puţin exotice.

Anul 2007 îi găseşte pe Jethro Tull în studio, lucrând la un nou album şi pregătindu-se pentru numeroasele concerte care sunt deja programate, gata să îşi delecteze din nou fanii cu reprezentaţiile lor teatrale şi nonconformiste.

Ne vedem la concert mey..

later..

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s