Abracadabra, God damn it..


Harry James Potter este un personaj fictiv şi principalul personaj al cărţilor Harry Potter scrise de J. K. Rowling. De-a lungul nuvelelor, Harry învaţă la Hogwarts cum să devină un vrăjitor puternic, pentru ca împreună cu prietenii săi, Ron Weasley şi Hermione Granger, să-l învingă pe Voldemort. Cea mai izbitoare caracteristică fizică a lui Harry este cicatricea în formă de fulger din frunte, dobândită în momentul în care Voldemort a vrut să folosească vraja de ucidere asupra lui Harry. Ca urmare a acestei încercări nereuşite (singurul eşec cunoscut al vrăjii de ucidere), Voldemort a dispărut şi comunitatea vrăjitorească a scăpat de ameninţarea lui, ceea ce l-a făcut faimos pe Harry.

Volumele Harry Potter formează o serie foarte populară în întreaga lume; ele aparţin genului fantastic şi au fost scrise de către autoarea britanică Joanne Kathleen Rowling. Cărţile tratează o lume a vrăjitorilor, protagonist fiind un tânăr vrăjitor numit Harry Potter. De la lansarea primului volum, Harry Potter şi piatra filozofală în 1997, cărţile au câştigat o imensă popularitate şi un succes comercial în întreaga lume. Primele şase volume (întreaga serie are şapte volume) s-au vândut în peste 325 milioane de cópii şi au fost traduse în peste 63 de limbi. A şaptea şi ultima carte din seria Harry Potter, Harry Potter şi Relicvele Morţii, a fost lansată pe data de 21 iulie 2007. Editorii au anunţat un record de 12 milioane de copii în Statele Unite ale Americii, pentru prima ediţie.

Mda.. acestea sunt datele biografice si oficiale referitoare la celebrul Harry Potter. Dar putem adăuga, nu-i aşa? 😀 Here we go…

Din câte mi-aduc aminte, că sunt bătrân şi poate memoria mă înşală (instinct de fată mare n-am), am reuşit să vizionez ecranizarea primului volum.. de ce? de plictis.. învăţam pentru un examen taaaaare plăcfut (am scris bine), şi m-am întins p canapea să mă holbez în ecran. Ce sa zic.. interesant, şi anume original prin efectele speciale, creaturi li denumirile acestora.. în rest.. laaaaaaaaame.. it’s been done over and over again.. Nici nu m-am mai chinuit să mă uit la cea de a 2-a ecranizare, cu atât mai puţin să mă apuc a cumpăra volumele..

Aşadar, dintr-un motiv necunoscut pentru mine, ca multe altele, acest personaj şi aventurile lui au devenit un fenomen internaţional, o obsesie pentru toţi.. hai că pe aia mici îi înţeleg – nu au viaţă personală, nu au voie să plece de acasă, fac nani devreme, şi cum majoritatea episoadelor cu Tom şi Jerry de pe Cartoon Network se repetă.. – dar ăştia “maturi” ce scuză au mă ?

Volumele se cumpără în nebunie.. Costume, baghete magice (nu din alea cu baterii obsedatelor), postere, PC Games, etc.. Ca să nu mai vorbim de lansări de volum.. Cred că aţi văzut cu toţii acu’ de curând lansarea ultimului volum.. S-a lansat simultan pe întregul mapamond.. Iar cu 2 zile înainte, coada era deja imensă în faţa magazinelor şi librăriilor ce urmau a pune în vânzare volumul mai sus menţionat. Au stat în faţă, pe jos, pe trotuar, pe bordură.. ploaie, soare, frig, cald.. au stat acolo cu câte 2 zile înainte pentru a cumpăra volumul, cu ocazia lansării.. Eh, daca tot sunt fanii efectelor speciale si a tehnologiei, am o ştire pentru acei fani şi nu numai: Bey tembelilor, s-a inventat o chestie, care se numeşte PREcomandă. Stai frumos acasă în timp ce lingi la felia de pizza şi sorbi din paharu cu bere, şi butonezi (ori la telefon ori pe Web), faci comandă şi în termen de 3 – 5 zile ai acasă un volum, album d muzică, etc (în general produs) nou, nelansat în magazine. Cine mama naibii vă pune să salivaţi pe trotuare, care sunt bun public, apropo.. deci, puţin respect pentru impozitele mele.. cu câte 2 zile înainte, pentru a cumpăra ceva ce puteţi obţine stând acasă??? Asta în afara faptului că.. păi, cum să zic eu.. HEEEELLĂĂĂĂUUU !!! Voi nu aveţi ceva mai bun de facut alea 2 zile, plecaţi de acasă, lăsaţi neveste, copii singuri, ba chiar şi amantele.. luaţi liber de la servici..

– mă, unde e Nelu’?

– păi şefu’, e în faţa librăriei de aseară.. la noapte e marea lansare..

– păi bine mă, dar cine monitorizează reactorul nuclear ???

Ca să nu vorbim că după sunt ocupaţi cu lectura.. ioi tulai..

Na, şi după lansare, tipica îngrămădeală.. ştiţi voi, aia de care dăm noi tot timpul.. te duci să plăteşti o factură (nu contează care, toate sunt imense), se trezeşte un bunic mai nervos că pierde emisiunea favorită (deşi ar trebui să fie happy că poate poate piăie şi el ceva), apoi se iau ink 3 – 4 după el (reclamă Sprite, clar.. turmele astea..) iar 5 minute mai târziu încerci să îţi protejezi splina, ficatul, stomacul, ba chiar părţi folositoare ale corpului în ambuscada creată de moşnegii care, în intelectuala fază a vieţii lor cred că această problemă se va rezolva ca toate celelalte din viaţa lor.. cu HUĂĂĂ.

Apoi vine partea artistică a lansării.. vrajitori costumaţi ce trec pin sală, executând trucuri ieftine şi folosind baghete magice (*acelasi comentariu ca mai sus) , dar parte care este oarecum grăbită de ambele părţi, cumpărători şi vânzători deopotrivă.. de ce? păi, de exemplu, la noi, treaba stă aşa:

“Cartea şi conţinutul ei sunt strict secrete până în momentul punerii în vânzare. Preţul volumului “Harry Potter and the Deathly Hallows” în Librăriile Cărtureşti va fi de 105 lei, iar cumpărătorii care fac rezervare vor avea o reducere de 10%. Ediţia în limba română a cărţii va apărea la Editura Egmont, peste câteva luni.” Deci, preţul e undeva în jur de 32 euro..

so.. concluzia.. “fanii” plătesc 32 de euro, 2 zile de stat aiurea pe strade :), şi ignoră responsabilităţi, în timp ce pot face asta în 2 minute, stând comod acasă sau la birou.. pentru acelaşi produs.. de ce ?

Nu că nu ar fi răspunsul evident, dar încerc să fiu blând(de parcă am fost vreodată), pentru că ştiu deja că vreo4 -5 prieteni îmi vor sări în cap, şi probabil nu numai.. Cred că oamenii din ziua de azi au ajuns atât de bătuţi în cap şi lipsiţi de imaginaţie, încât trebuie să apeleze la ideile şi creaţiile mentale ale altora pentru a se menţine tineri, de unde şi piaţa în continuă creştere de scrieri SF şi basme.. Pe vremuri era plin de basme, fabule şi alte poveştiri anonime, cu largă răspândire, şi gratuite.. dar pe care nu le citea atâta lume cum o fac în cazul scrierilor moderne, îmbogăţind pe unii şi pe alţii.. nu încerc să diminuez meritul autoarei Harry Potter, sau al oricărui autor, departe de mine gândul ăsta, din contră.. cred că respectiva femeie nu a uitat cum e să fi copil, zi de zi, nu a uitat cum e să trăieşti viaţa din plin, neîngrădit de regulile stupide ale societăţii.. dar noi, ăştialalţi ce păzim?

Păi, stăm tăvăliţi prin cine ştie ce club, îmbibând plămânii cu gudron, ficatul cu alcool şi creierii cu “muzică” .. nu producem nimic, dar consumăm tot ce apare, indiferent ce sau cât de bun.. doar pentru că e trendy, cool sau “beton”.. Mâine poimâine mor şi autorii celebri, iar restu dintre noi nu o să mai scrie, că nu au ce, neuronii vor fi distruşi de mult.. şi o să ajungem să spunem poveşti de culcare copiiilor de prin Cosmopolitan, Joy şi cine ştie ce altă revistă cu bancuri şi povestiri de ultimă mână, dar nu-i nik.. vom găsi cadouri în ambalajul original, şi asta va face ca ziua şi viaţa să fie roz..

Şi dacă tot veni vorba de copii, ei trebuiau să fie acolo, la grămadă, dar erau cam mulţi “maturi” pe acol.. şi cred că ştiu de ce.. s-au dus toţi acasă după aceea, sau s-au strâmbat live în faţa camerelor, făcând în ciudă ălora mici:

– Na, tzâc, eu am stat aici, şi am venit, şi văzut.. şi tu eşti acasă, în pat, dormi.. că e trecut de ora 10 !

Am cam făcut schimb de locuri.. ăştia de 12 – 14 ani sunt pe la ora 12 pin cluburi, cu ţigara în stânga, berea în dreapta şi deasupra cu o tipă ce aşteaptă să fie trecută prin jurnal, şi nu numai.. în timp ce părinţii sunt în faţa librăriei, frecând palmele şi pormoneul, şi discutând despre personaje şi intrigi în aşteptarea volumului Harry Potter.. aşa că toţi cei care au probleme cu părinţii sau se simt neînţeleşi de ei mă vor susţine când le voi spune: get a life and a brain ! păcat că nu se găseşte minte de cumpărat, deşi nu cred că s-ar sta la coadă pentru a fi cumpărată, cu toate că nevoia “pe piaţă” e în continuă creştere..

later..

Advertisements

One thought on “Abracadabra, God damn it..

  1. intradevar s-au dus vremurile alea in care parintii erau langa tine si te invatau sa fi atent la aia sau la aia din pacate…acum se poarta ceva nou:)stii ce?parintii invata din carti de basme si copiii se distreaza in stilul lor prin alte locuri mult mai interesante.stii vb:ca la o anumita varsta dai in mintea copiilor?ei uite ca nu a durat prea mult asta se pare.la unii deja se vad efectele varstei si asta e destul de rau.cine stie,poate intr-o zi parintii vor invata ceva bun de la copiii lor si nu invers:))in concluzie ptr oamenii maturi viata este un basm,iar ptr copiii lor placuta realitate:))

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s